Ръководство

Ръководство за ползване на платформата „Диалози за бъдещето на Ботевград“

Вход в платформата

След избор на бутон „Вход“ от менюто ще се зареди страницата за вход в платформата.

Ако нямате регистрация, то имате избор от няколко опиции – изкарване на нов акаунт за вход в платформата или вход със съществуващ Ваш Facebook или Google акаунт. 

За избор на нов акаунт кликвате на „Регистрация“, след което се зарежда страница, в която трябва да въведете потребителско име и имейл.

Важно! Потребителското име трябва да съдържа само букви от латиница и кирилица, цифри, тирета, долни черти и интервали.

След натискане на бутон „Регистрация“ излиза надпис „Регистрацията е завършена. Моля, проверете пощата си.“

Съобщението, което ще получите на въведения от Вас имейл е с тема: „[За Ботевград] Данни за вписване”. За да изберете парола, кликвате на линка в имейла и въвеждате новата си парола.

Съвет: Паролата ви трябва да бъде най-малко 12 символа. Използването на големи и малки букви, цифри и символи като ! ” ? $ % ^ & ) ще я направят по-сигурна.

След промяна на паролата може да влезете в платформата с въвеждане на потребителското име или имейл адреса и паролата.

В платформата може да влезете и с Facebook профил или Google акаунт.

Лента на потребител

След успешен вход в платформата, най-горе се появява черна лента, видима само за логнати потребители.

Потребителски настройки

В горен десен ъгъл е името на потребителя (1). От там може да настроите Вашия профил с избор на „Редактиране на профил“.

Потребителското име не може да бъде променяно. Имате опция за въвеждане на име, фамилия, псевдоним (задължително поле, което по подразбиране е вашето потребителско име, но може да промените с друго). От падащото меню „Показване като“ избирате по какъв начин ще се показва вашето име като автор на публикуваните от Вас материали. По подразбиране е потребителското Ви име, което е задължително на латиница. Добре е да промените с Вашите имена или избрания от Вас псевдоним. Този избор може да се променя по всяко едно време. След промяна, като автор на всички публикувани от Вас материали ще се вижда избраната от вас опция.

Може да промените имейл адреса си. Ако го промените, ще получите имейл на новия Ви адрес, за да го потвърдите. Новият адрес няма да бъде активен, докато не бъде потвърден.

Имате опция да укажете интернет страница и кратка информация за Вас.

Може да смените профилната си сника, която излиза до Вашето име при публикация и коментар.

Смяна на паролата може да се извърши по всяко едно време.

След като направите промените избирате бутон „Запис на профила“, за да се отразят.

Контролно табло

Най-горе на черната лента вляво, след иконката на WordPress, e името на сайта. От там може да влезете в „За Ботевград“ или от сайта да се върнете в „Табло”, водещо до контролното табло на сайта.

Контролното табло е мястото, в което попадате след логване или при натискане на линка „Табло” от черната лента.

Блоковете с информация (2), намиращи се вдясно може да се разместват с мишката.

Отляво има меню (3), което съдържа следните основни раздели с линкове: Публикации, Събития, Файлове, Коментари, Профил, Абонаменти.

Публикации

При заставенe с мишката над линка Публикации надясно се отварят подменюта: Всички и Добавяне.

Подменю Всички

Всички – води до списък с всички направени до момента публикации в платформата.

Може да виждате всички публикации, да избирате кои да видите по месец и категория, както и по автор и етикети. Може да преглеждате и коментарите. Имате възможност за сортиране на публикациите последните критерии: заглавие, брой коментари, дата.

Като автор имате право да редактирате само собствения си материал. Единствено администраторите и редактори на платформата могат да редактират всяка една публикация. 

Подменю Добавяне

Добавяне – служи за създаване на нова публикация, което може да се случи от меню „Създаване“ от лентата на потребителя и подменю „Публикация“. 

При избор се отваря нова страница „Нова публикация“.

Заглавие

В полето Добавяне на заглавие въвеждате заглавие на материал.

Съвет – заглавието е най-важно, то трябва да е напълно различно от други публикации не само в сайта, но и публикувани в други сайтове. Може лесно да направите проверка, като направите търсене в Google на избраното от вас заглавие заградено с двойни кавички. Ако в резултатите от търсене на Google бъдат показани резултати, които съдържат точно същото изречение, трябва да го преработите. Заглавието също така трябва да съдържа думи, по които хората биха търсили в Google. Избирайте кратки и ясни заглавия.

Текст

Следва голямото поле за текст. Текстът на публикацията също трябва да бъде уникален. За да е добре четим е хубаво да се форматира с помощта на бутоните намиращи се в лентата с инструменти над текстовото поле, които са аналогични на Word. При заставане с мишката над тях се показва тяхното действие, като то е доста подобно на това от Word.

Бутоните са следните:

Падащ списък, от който избираме вид подзаглавие в текста. Например Заглавие 2 ще направи целият ред, на който се намира курсора в подзаглавие. За край на подзаглавие оставете празен ред след заглавието.

B – маркираният с мишката текст става удебелен (Bold)
I – маркираният с мишката текст става наклонен (Italic)

Следват два бутона за неномериран списък и за номериран списък. Натискането им започва списък и натискането на Enter води до въвеждане на следващата точка от списъка. За край на списък натиснете 2 пъти Enter.

Бутонът с големи кавички е за вмъкване на цитат – целият ред, на който се намира курсора, както и следващите редове до срещането на празен ред, стават цитат и се променя форматирането му. За край на цитат натиснете 2 пъти Enter или на нов ред отново натиската бутона с кавичките, за да спрете неговото действие.

Следващите 3 бутона са за подравняване на текста вляво, централно и дясно подравнен подобно на Word.

Следва бутон за вмъкване на линк и съответно за редактиране или премахване на съществуващ линк. При създаване на линк маркирате текста, който ще е линк, избирате бутона и поставяте или въвеждате съответния линк. Може да настроите връзката да се отваря в нов прозорец с избор на „Опции на връзката“ (иконката зъбно колело) и от там избор на „Отваряне на връзката в нов прозорец“. Тази поция е добре да се ползва за линкове, които сочат извън платформата към други сайтове. Освен препратки към други сайтове, можете да правите препратка и към материали в платформата отново след маркиране на текста за линк и избор на „Опции на връзката“. След клик върху вече създадена връзка имате опция за редакция (бутона с моливчето) или за премахване на линка – иконката „Премахване на връзка“. Съвет – старайте се да акцентирате върху линковете като ги вграждате в текст, а не директен копи пейст на дълъг адрес.  

Предпоследният бутон вмъква линия („Прочетете повече“), която не се вижда при преглед на цялата публикация, но се ползва да отдели текста, който ще се показва в списъците с публикации в Теми. По подразбиране ако не се ползва „Прочетете повече“ целият текст се отрязва след 56 думи и в списъка с публикации излиза линк „Цялата публикация“.

Последния бутон отваря втори ред от лентата с инструменти. 

ABC – маркираният с мишката текст става задраскан.

Следва бутон за хоризонтална линия.

A – избор на цвят на текста, който е маркиран с мишката. Стрелкичката надолу отваря цветова палитра за избор на цвят. При натискане на бутона с буквата A целият текст, който е бил маркиран с мишката си променя цвета. Съвет – използвайте различен цвят само за акцент.

Следват два бутона за премахване на форматирането на текст.

Ω – бутонът Омега служи за вмъкване на специален символ.

Два бутона за контролиране на отстъпите на текста на реда, където е курсорът за въвеждане на текст.

Бутоните със стрелки за Undo – отмяна на последното действие и обратното действие – Redo.

Над двата реда с бутончета в лентата с инструменти има голям бутон „Добяване на файл“, който води до галерията (библиотеката с файлове). Добавяне на снимка / файл към публикация е описано подробно в секция Файлове.

Местоположение

Под полето за текст може да укажете местоположение.

В полето „Име на място“ се задава името на местоположението, което е видимо в „Събития”.

Добавянето на маркер върху картата става чрез двойно цъкане върху картата или като използвате полето за търсене в горния десен ъгъл на картата. Маркера може да се мести, за да зададете точното място.

Дясната част се състои от няколко блока при създаване/редакция на публикация:

Публикуване

Бутон „Запис“ – записва чернова, но не публикува съдържанието. Бутон „Преглед“ е много полезен, защото можем да видим съдържанието как ще изглежда, преди да е публикувано. Имаме опции за избор на видимостта на публикацията и време на публикуване. Опциите за видимост са следните: „Публична“, „Защитена с парола“ и „Лична“. При избор на „Публична“, то публикацията е видима за всички, при избор „Защитена с парола“ – съдържанието на публикацията остава заключено и може да се види само след въвеждане на парола. А до заглавието на такъв тип публикация се появява надпис „Защитено“. Също така може да настроим публикацията да бъде видима само от нас с избор на „Лична“ – тогава тя няма да е видима в платформата.

След настройките на видимост имаме опция за избор на публикуване – веднага или отложено  публикуване с избрана от нас дата и час.

Изберем на бутон „Публикуване“ прави съдържанието видимо за всички и дава настоящата дата и час на публикацията.

Категории

Служи за избор на една или повече категории („Теми“), в които ще влезе публикацията. Една публикация може да принадлежи на повече от една тема.  

Етикети

Към всяка публикация може да се постави един или няколко етикета. Етикетите служат за по-бързо откриване на публикации с един и същ етикет. Имат подобно действие на хаштаговете в социалните мрежи. Етикетите не са задължителни и не се препоръчва да въвеждате повече от 4-5 етикета на публикация. При въвеждане етикетите се разделят със запетаи.

Картинка за публикацията

Това е картинка, която се приема за главна. Вижда се непосредствено след заглавието при преглеждане на публикацията. Линкът „Задаване на картинка за публикацията“ води до галерията, в която се качват нови снимки или се избира от вече качените. При избор на снимка, тя се показва в блока долу вдясно, а под снимката се показва линк „Изтриване на картинката за публикацията“. Изтриването само премахва снимката от текущата публикация, без да я изтрива от галерията. Допълнително в текста може да се вмъкват още отделни снимки или цели галерии от няколко снимки – както е обяснено в раздел Файлове.

Редактиране на публикация / събитие

След публикуване на материал, можем да го редактираме по всяко едно време. Това може да се случи по два начина – при преглед на материала от черната лента, намираща се най-горе и избор на бутон „Редактиране на публикация“ или от меню „Публикации“.

От меню „Публикаци“ имаме опция за „Бързо редактиране“, с която можем да редактираме: заглавието, кратко име, дата на публикуване, категория, да добавим или премахнем етикети, както и да разрешим или забраним коментарите. Също така може да настроим публикацията да бъде лична, или видима след въвеждане на парола.

При избор на „Редактиране“ имаме пълен контрол за редакция на съдържанието, плюс опциите описани в „Бързо редактиране“.

По всяко едно време може да изтрием наша публикация или събитие като ги преместим в кошчето и след това изтрием от кошчето.

Събития

Аналогично на публикации при заставенe с мишката над линка „Събития“ от дясното меню се виждат подменюта: „Събития” и „Добавяне”.

Линк „Събития“ води до списък с всички качени до момента събития в платформата. Отново като регистриран потребител може да видите списък с всички качени в платформата събития. Право на редакция имате само върху качените от Вас събития.

Добавяне на събитие може да стане и от меню „Създаване“ от лентата на потребителя и подменю „Събитие“. 

И тук менюто е аналогично на това с публикации. Единствената разлика е добавения нов блок с „Данни за събитие“, в който може да изберете начална и крайна дата, както и начален и краен час.

Файлове

От меню „Файлове“ в дясното меню има два линка: Библиотека и Качване.

От първия линк може да разгледате вече качени на сървъра файлове. Файловете, качени от Вас може да редактирате, изтривате, докато тези качени от други потребители може само да разглеждате.

При избор на отделна картинка се отваря нова страница „Подробности за файла“, в която виждате следната информация: Име на файл, Тип на файла, Дата на качване, Размер на файла; Алтернативен текст; Заглавие; Кратко описание; Описание; Качен от (име на потребител) и линк на файла. Тези опции са разгледани подробно в секция „Снимка в публикация / събитие“.

Имате опции за преглед на страницата на файла, редактиране на детайлите или изтриване на файла.  

Най-долу е бутон „Редактиране на изображение“. Натискането на бутона води до страница за някой действия с картинката, като завъртане или обръщане по хоризонтала или вертикала; промяна на размера; изрязване на част от картинката, с предварително маркирана с мишката област от картинката. За да се запазят промените трябва да се натисне бутон „Преоразмеряване“. Важно – ако картинката е вмъкната в повече от една публикация, това ще доведе до промяната ѝ навсякъде.

Най-горе от бутон „Качване“ добавяме нов файл. Този бутон има същото действие като бързия линк „Качване“ от дясното меню и служи за добавяне на нов файл в библиотеката. Освен картинки можем да качваме и други файлове, като например pdf, docx и т.н.

Качване на файлове

Файловете може да качим с избор на файлове от диск или друго устройство. След успешното им  качване може да прегледаме или редактираме всеки един файл.

Разрешени са за качване следните типове файлове:

  • Картинки: .jpg .jpeg .png .gif .ico.
  • Документи: .pdf .doc, .docx .ppt, .pptx, .pps, .ppsx .odt .xls, .xlsx
  • Аудио: .mp3 .m4a .ogg .wav
  • Видео: .mp4, .m4v .mov .wmv .avi .mpg .ogv .3gp .3g2.

Снимка в публикация / събитие

При създаване или редактиране на публикация / събитие, с мишката се поставя курсора на мястото, където искаме да се покаже снимката. След това с бутона „Добавяне на файл“ се избира вече качена снимка от галерията (библиотеката с файлове) или се добавя нова. При качване на нова снимка, ако файлът е много голям, той ще бъде автоматично преоразмерен и ще бъдат създадени няколко варианта. Обикновено това са: умалена картинка (150 х 150), среден размер (300 х 200), голяма (840 х 560) и пълен размер. По подразбиране в текста се вмъква картинка със среден размер 300 х 200. Тази опция се намира в дясна колона в „Настройки на изгледа на прикачения файл“, падащ списък „Размер“ над бутона „Вмъкване в публикацията“.

От дясна колона (в горната част) указваме атрибутите на снимката: Alt текст, Заглавие, Кратко описание и Описание.

Заглавието обикновено е кратко изречение от 3-4 думи.

Кратко описание е текст, който се показва под снимката. В него обикновено се пише какво има на снимката, автор или източник.

Важно е полето Alt текст (или алтернативен текст). В това поле се пише описателна информация, която се показва с минаване на мишката над картинката и е изключително важна за незрящи потребители и Google.

След като сме вмъкнали снимката в текста, е добре да я позиционираме, така че да не разделя изречения и да не размества текста по друг начин. Имаме избор от следните подравнявания: вляво, вдясно, в център и без подравняване. С помощта на бутона за преглед, можем да видим как ще изглежда нашата публикация и да редактираме местоположение, големина и подравняване на снимката. Ако снимката не е на добра позиция може с мишката да се изтегли и пусне на друго място в текста. При влачене на снимката с мишката, трябва да се гледа къде се намира курсора. Обикновено снимки се поставят в началото на изречение на абзац. Така снимката, която е дясно подравнена се подрежда заедно с текста в една линия. Ако все пак изпуснете снимката и раздели изречение, просто отново я вдигате и премествате с мишката. При клик с мишката на снимката се показват бутончета, за допълнително подравняване. Най-дясното бутонче за изтриване, отново само премахва снимката от текущата страница без да я изтрива от галерията.

Може да укажем снимката да бъде линк към файл (в този случай при клик се показва уголемена снимка), потребителски URL адрес (към друг материал от сайта или външен линк) или без връзка.

За да се запазят промените свързани с подравняване на снимките, трябва накрая да се натисне бутона „Запис като чернова“ или „Публикуване“.

Видео в публикация

За добавяне на видео в публикация само се копира URL адреса на видеото в YouТube. Включването на видео в публикация я прави много по-атрактивна и задържа посетителите по-дълго.

Коментари

От меню „Коментари“ в дясното меню имаме достъп до всички коментари в платформата. Отново като потребител можем само да разглеждаме, без право на редакция и изтриване. Такива права имаме само върху собствените си коментари.

Профил

От дясноменю „Профил“ или от горен десен ъгъл с името на потребителя и подменю „Редактиране на профил“ влизате в настройките на Вашия профил. Всички тези настройки са разгледани подробно в секция „Потребителски настройки“.

Защита на профила

При приключване на работа с платформата е добре да натиснете Изход, намиращ се горе вдясно при името на потребителя като подменю. По този начин избягвате възможността друг да влезе в платформата от ваше име и да генерира публикации или събития пак от Вашето име.

Абонаменти

От опцията „Абонамент“, намираща се в дясно меню, имаме възможност да изберем каква информация от платформата да получаваме на въведения от нас имейл при регистрация или редакция на профилната ни информация.

По подразбиране са зададени определени настройки, който може да променим по всяко време.

Модели за гражданско участие