Идейно решение за благоустрояване на бул. “Цар Освободител“

Уважаеми съграждани,

В случай, че не сте имали възможност да участвате в общественото обсъждане на идейното решение за благоустрояване на бул. “Цар Освободител“ и междублоковите пространства в обхвата между кръстовищата с улиците “Патриарх Евтимий“ и “Божко Божилов”, отваряме нова публикация тук, в която можете да изкажете мнения и предложения свободно. Предложенията Ви ще бъдат представени на служителите с ресор градоустройство и инвестиционни проекти на общинска администрация Ботевград.

Линк към представяне на идейния проект: https://media.botevgrad.com/2/25894/video.mp4

 

 

Споделяне

5 коментара към “Идейно решение за благоустрояване на бул. “Цар Освободител“”

 1. Обща оценка +10 , 10 гласа до тук
  Гласуване

  Здравейте. Силно се надявам осъществяването на този проект да не доведе до отсичане на многогодишни здрави дървета, както се случи преди дни на бул. България. Липите и другите дървета в предвидения за обновяване район са един от най-хубавите символи на града – при влизане в града точно зелената рамка от липи прави приятно впечатление. Също така да се има предвид, че премахването на дървета води до повишаване на шума и праха, идващ от натоварения с коли булевард, и ще се отрази неблагоприятно именно на живущите в най-близките до него жилищни сгради. Да не се пренебрегва и факта, че поставянето на много пейки, както и увеличаването на детските площадки, ще доведе до повишаване на шума в непосредствена близост до ниските етажи на близките блокове и ще наруши нормалния ритъм на живот на живущите там. Тези препоръки трябва да бъдат вземани предвид при разработването на подобни проекти в близост до жилищни сгради. Не следва предблокови пространства да се превръщат в полупаркове. За тази цел трябва да се обособяват отделни места, отдалечени от сгради и къщи. Най-важно е запазване на големината на зелените площи и трайната висока растителност. Дори когато има дървета с развита коренова система, трябва да се мисли за тяхното запазване, дори срещу повече планиране и средства за вдигане на околното ниво на настилката, вместо отсичането им.

  1. Обща оценка +6 , 6 гласа до тук
   Гласуване

   Изключително съм съгласна с коментара по-горе. Зеленината на бул. “Цар Освободител” е изключителна и го превръща в най-очарователният и единствен такъв булевард в града. За да благоустрояваме не е нужно изсичането на красиви дървета,които освен с чист въздух ни даряват и със сянка през горещите месеци. Днес картинката на бул. “България” беше тъжна. Една зелена градинка ще бъде намалена като площ (надявам се не изцяло премахната) и всички дървета в нея бяха отсечени. Бул. “Цар Освободител” не заслужава подобна съдба.

   1. Обща оценка +5 , 5 гласа до тук
    Гласуване

    Валя, благодаря, че изразявате мнението си. Това е важно. Живущите на бул. България 3 са изпуснали тази възможност, когато е било т. нар. обществено обсъждане и сега всички са в дълбока покруса, гняв, разочарование, няма подходяща дума…. Бяха отсечени около 8-9 здрави многогодишни дървета /липи, брези, кипарис, джанка, чинар/ в съвсем малък периметър. Сега блокът е открит, няма сянка, пече яко, няма преграда за шума и погледите от отсрещния блок. Но нищо не можехте да направим. Който взема тези решения явно мрази дърветата, мрази зеленината, важно е да се правят някакви “цветарници”, които дори и в Соца нямаше. Дано живущите в района на бул. Освободител да са активни и да спасят разкошната зеленина, която имат и да не допускат превръщането на мястото в място за сбирки, паркиране и глъчка.

 2. Обща оценка +6 , 6 гласа до тук
  Гласуване

  Като кореняк ботевградчанин, считам, че трябва да се запази зеления облик на града. В този идеен проект виждам същата тенденция за оголване на околоблоковите пространства чрез премахване на дървета, каквато съдба застигна дърветата на бул. България 3. Не бива да допускаме това да се случи и на бул. Цар Освободител. Недалновидно и направо вредно е да се премахват отгледани дървета за сметка на места за паркиране или увеличаване на тротоарна площ. Особено в близост до жилищни сгради. Дърветата са белия дроб на всеки град. Друг начин за безплатно пречистване на въздуха и за безплатна сянка не знам да е измислен. Предишният кмет беше на некачествения асфалт, нека настоящият да не става на некачествения бетон.

 3. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
  Гласуване

  За тези, които не са се запознали с ново идейно предложение за благоустрояване в района на бул. Цар Освободител:
  https://botevgrad.bg/news/view/predstoi-obshtestveno-obsazhdane-na-aktualiziran-proekt-za-blagoustroyavane-v-rayona-na-bul-tsar-osvoboditel-1768

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.