ДА СПАСИМ ВЕКОВНИЯ ДЪБ-ЦЕР, С. СКРАВЕНА

Вековният дъб-цер в с. Скравена  повече от 500 г. съжителства с манастира “Св. Николай” и в уникална прегръдка го закриля. Вплели корени заедно споделят бури, история, събития. Те са нашата родова памет.

Сега вековното дърво спешно се нуждае от помощ. Необходими са бързи действия за спасяване на загнилата му хралупа, отводни дренажи, защитна скара, предпазващи корените, телескопични подпори на клоните, почистване от сухите клони и нашествието от зелени мравки, други спасителни операции от сертифицирани специалисти. Дървото е ударено от гръм със сериозни последици.

Сега е наш ред да спасим вековното дърво, с която всички се гордеем!!!

Необходимата сума е 700 лв.

Започваме набиране на сумата.

Офисът на фондация „Съвременност“ е на разположение от 10:00 до 18:00 ч., сградата на Дирекция „Бюро по труда“, ет. 2, офис 11. Тел: 0887710744

Споделяне

Един коментар към “ДА СПАСИМ ВЕКОВНИЯ ДЪБ-ЦЕР, С. СКРАВЕНА”

  1. Обща оценка +1 , 1 глас до тук
    Гласуване

    ВАЖНО! Уважаеми съграждани, след разговор с Ина Цветанова, експерт от Регионална инспекция по околната среда и водите – София, която се свърза с нас за уточняване на казуса с лечението на вековния дъб в с. Скравена, стана ясно, че освен представения протокол, който описва състоянието на дъба, на основата на който подкрепихме каузата за събиране на средства, е нужно разрешение от собственика да бъдат правени каквито и да са интервенции, което липсва на този етап, и такива могат да бъдат извършени не по-рано от март 2021, според законовите разпоредби, заради вегетационния период на растението. Извиняваме се на всички, които сме подвели и стопираме събирането на дарения! Предлагаме събраната до момента сума, която възлиза на 130 лв., да бъде съхранена при нас и да бъде използвана, когато се налице всички предпоставки за стартиране на лечението. При желание на дарителите, тя може да бъде върната.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.