Ще има ли скейт парк в Ботевград?

Здравейте на всички,

Аз съм един от многото любители на екстремни спортове, роден и израснал в Ботевград. Мога да кажа, че значителна част от моето детство премина в парка на града върху скейтборда ми заедно с още десетки почитатели на скейт, ролери, BMX и др.

Историята

По онова време от чистотата не влизаха в парка и ние се занимавахме с цялата му “поддръжка”. До колкото ни беше възможно разбира се. Имахме метли, с които метяхме около паметника всеки ден, защото всяка нощ там някой чупеше стъклени бутилки, имахме торби за боклук и едно домъкнато от центъра кашче, което ние изхвърляхме, защото никой не идваше да го почисти. Също така и всяка година правехме оборка за почистване на целия парк и всяка година събираме десетки чували с боклук.

Ето защо, когато се разбра, че паркът ще бъде реновиран ние бяхме със смесени чувства. От една страна искахме това да се случи и дори през 2006-та година ходихме да се срещнем с тогавашния кмет Георги Георгиев, за да го помолим да се подменят някои плочки, да сложат някоя и друга лампа и кошче за боклук. От друга страна, обаче, ремонт на парка означаваше и че мраморът вероятно ще бъде премахнат и подменен с по-грапава настилка, паметникът – вероятно съборен и това щеше да сложи край на любимото ни място за практикуване на нашите хобита.

Второто опасение ни накара да вземем участие в обсъждането на проекта през 2014-та година и да поискаме от тогавашния кмет и от общината да намери място за любителите на екстремни спортове в Ботевград. Тогава ни беше обещано, че място за нас ще има в новия парк и трябва да се реши къде точно да бъде то. В подкрепа на думите си давам линк към Статия в Балканец.

Част от статията гласи – “Южната част е насочена към Градския стадион. Тук ще бъде запазена детската площадка с изградените монумент и пясъчник. Там първоначално бе представена идеята за разполагане на 12-метрова стена за катерене. Вместо това в хода на обсъждането се наложи идеята да бъде изградена площадка за екстремни спортове – ролери, скейтбордове и каране на колелета BMX. Кметът Георгиев препоръча и друго такова място – северозападната част на парка (срещу автобусната спирка за Врачеш). Идеята за разполагане на баскетбони игрища и игрища за багминтон, маси за тенис на маса бе отхвърлена от кмета Георги Георгиев, съветникът Иван Гавалюгов и други присъстващи сред аудиторията с мотив, че в близост има 4 баскетболни игрища и футболно игрище… ”

Дали изобщо ще има скейт парк?

Към 2020-та вече съм и родител и не мога да крия, че ремонтираната част на парка е чудесна – майките и децата се върнаха в него. Също така има европейски вид и определено изглежда като една добре свършена работа. Въпреки това в ремонтираната част на парка обещаната площадка я няма. Забелязвам също, че е започнала работа и по горната южната част и това ме накара да се замисля – ще бъдат ли изградени там обещаните съоръжения за екстремни спортове?

Реших да използвам тази платформа, за да подсетя оправата на общината за направената през 2014 уговорка.

Ползите, които едно такова съоражение ще донесе на града са:

 1. Контрол и безопасност
  1.  Предпазни средства – децата и младежите, които се занимават с екстремни спортове ще бъдат допускани до площадката само с необходимото предпазно оборудване (каска, наколенки и др.). Това ще осигури контрол над тяхната безопасност, тъй като в момента се смята, че не е готино да се носи каска.
  2. Безипасно пространство – ще се кара не по улиците, а на определно за това място. Това премахва риска някой да падне под гумите на някой автомобил.
  3. Спокойствие – вместо да търсят гладко място, за да практикуват своя спорт, което ще ги отведе пред някой магазин или на някой паркинг, хората ще имат място за тази цел.
 2.  Развитие на спорта в града – в разрез с общите схващания в България, че екстремните спортове се практикуват от особена група младежи, които се характеризират по-скоро като бунтари или зависими от опиати, разхайтени вандали, тези спортове се развиват в световен мащаб и в резултат на това от тази година скейтбордингът е олимпийски спорт. Ура! 2020 трябваше да е първата олимпиада, която да включва две скейт дисциплини, но поради COVID-19 това ще се случи през 2021 – Олимпиада “Токио”.
 3. Увеличаване на броя на гостите на града – дори и в стария парк понякога идваха професионалисти от София, за да снимат видеа и репортажи за екстремни спортове и да се възползват от условията, които имахме. Ботевград е само на час път от столицата и все си мисля, че ако имаме добри съоражения ще започнат да идват гости, които да ги използват. Възможно е дори да се организират и локални състезания.

Най-накрая ще си позволя да дам и два съвета/предложения:

 1. НЕ СЛАГАЙТЕ вертикална рампа тип полу-тръба (half-pipe) – Опасявам се, че в случай на изграждане на подобна площадка общината може да вземе погрешното, но лесно решение да купи една рампа и по този начин бързо и лесно да реши задачата. Това не е добра идея, защото карането по такава рампа е изключително трудно и опасно и от това, което съм виждал в София, съдя, че никой няма да я използва. В Южния парк има такава и децата я използват единствено като пързалка. Вместо това трябва да се сложат няколко виража, релси, пирамида, грайнд-бокс и т.н.
 2. Не е задължително площадката да е в парка. Ако се смята, че подобно съоражение не може да се помести в проекта, защото паркът и без това не е особено голям, то може да бъде изградено и на друго място в града. Важното е да го има!

Споделяне

7 коментара към “Ще има ли скейт парк в Ботевград?”

 1. Обща оценка +7 , 7 гласа до тук
  Гласуване

  Привет! Много е приятна да се “чуват” мнения на млади хора, които с грижа следят как се развива Ботевград. Добре дошъл в платформата!
  Аз имам тази информация от медиите: https://botevgrad.com/news/78908/Zapochna-remonta-na-gradskiya-park–etapi-3-i-4/

  Ще провокираме общината да даде повече информация и сподели тук какво се планира да се изгради като съоръжения.

 2. Обща оценка +8 , 8 гласа до тук
  Гласуване

  Здравейте и поздравления за изчерпателното и съдържателно предложение !

  Отговорът на поставения от Вас въпрос е : Да, в Градския парк ще има скейт зона.
  Вече започна изпълнението на “Реконструкция и благоустрояване на Градски парк в град Ботевград, Етап 3 и Етап 4”, вчера бе открита официално и строителната площадка в парка. Срокът за изпълнение е 180 дни. След него предстои изграждането на детска площадка и скейт зоната, с което реално напълно ще завършим обновяването на градския ни парк. Ще се радваме, когато дойде моментът за проектиране на скейт зоната, да проведем среща със заинтересовани граждани като Вас, на която да споделите отново идеите си.

  Поздрави и усмихнат ден 🙂

   1. Обща оценка +6 , 6 гласа до тук
    Гласуване

    Следващата кампания на ‘жълтите стотинки’ е насочена точно към скейт парка! Изчаквам да стане готова детската площадка ,зад пощата. И ще обявим новото си ‘ПрЕдИзвИКатеЛстВо! До тогава , който желае, може да събира стотинки и да ги носи при мен ❣️ Благодаря Ви❣️

  1. Обща оценка +2 , 2 гласа до тук
   Гласуване

   Здравейте,

   ще се радвам да обявите тук, кога ще се проведе срещата за обсъждане на скейт парка, за да дойда.

   Поздрави,

   Иван Петров

 3. Обща оценка +2 , 2 гласа до тук
  Гласуване

  На 17 септември, от 18:00 ч., в зала „Христо Ботев“ на Общинска администрация (партерен етаж) ще се проведе обсъждане относно създаването на скейт зона в новоремонтираната част на градския парк. Община Ботевград кани всички заинтересовани граждани да присъстват, за да се запознаят с вариантите за оборудване на скейт зоната, които предлага общината, и да споделят своите идеи.

 4. Обща оценка +1 , 1 глас до тук
  Гласуване

  На 28-ми септември /понеделник/ в 17:00 часа ще се състои финална среща, на която ще бъде избран окончателният вариант за оборудването на скейт зоната в Градски парк – Ботевград.
  Срещата ще се състои на самата площадка, предвидена да се превърне в зона за спортове на колела. На обсъждането, освен желаещите граждани, ще присъстват кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и представители на фирмата изпълнител.
  Преди седмица, в сградата на Общинска администрация, кметът и десетки младежи дискутираха възможните варианти на съоръжения, с които да облагородят терена и да го превърнат в модерно място за практикуване на любимите си спортове.
  Очакваме ви със свежи предложения 🙂

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.