ПОКАНА подмярка 19.1

Уважаеми съграждани,

Сдружение „Местна инициативна група Ботевград“ /МИГ Ботевград/ ще кандидатства с проект по Програма за развитие на селските райони за период 2014- 2020 г. /ПРСР 2014- 2020 г/, Подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности, в частта за малки пилотни проекти.

Максимална безвъзмездна финансова помощ /БФП/- е 15 000 евро за проект.

Фокусът/целите на подмярка 19.1 е върху:

 • популяризиране на подхода „Водено от общностите местно развитие“;
 • популяризиране на местната идентичност;
 • подкрепа прилагането на иновативни практики.

Индикатори:

 • брой реализирани дейности;
 • брой създадени работни места в резултат от изпълнението на проекта;
 • брой на населението в обхванатото от проекта населено място, за което изпълнението на проекта ще бъде от полза.
 • Други индикатори.

Всеки кандидат има право да участва с един проект, насочен към една от посочените по- горе цели на втора и трета позиция. Първата позиция присъства във всеки проект.

Във връзка с намерението да  участва в конкурсната процедура с проект.

МИГ Ботевград обявява процедура за набиране на инициативи за проект

Инициативите трябва да отговарят на поне една от целите и да включват някои от задължителните индикатори.

 Скъпи приятели,  

Заедно да се възползвам от този шанс. Убедена съм и е доказано, че и с малко средства могат да се осъществят много полезни за местните хора  инициативи.

Очакваме да представите Вашата инициатива, като я опишете в  съответствие с целите на инициативата индикатори, прогнозна сума по Ваша преценка.  Докажете добавената стойност на предложението за местното развитие.

Очакваме от всички, свързани с платформата /потребители, фейсбук група/ да дадат своята оценка /рейтинг/. На заседание,  Колективният управителен орган на МИГ Ботевград ще оценява ползите и конкурентноспособността  на първите 5 предложени инициативи с най-висок рейтинг. Ще определи  инициативата, набрала най-много точки,  за класирана.

Екип ще разработи проект на база класираната инициатива за участие в конкурсната процедура на ПРСР. Останалите стойностни предложения също ще намерят своето приложение в последващи програми. Сега, заедно с вас, стартираме нова функция на онлайн платформата.

Изпращайте предложенията в коментар на тази публикация. Срок за набиране на проектни предложения – 19.06 /петък/, 17:00 ч.

Координати за контакти: е-mail: mig.botevgrad@gmail.com 

Задаване на въпроси отговори:

GSM: +359 887 710744; Янка Александрова

GSM: +359 897 910195; Радостина Вутева

Споделяне

13 коментара към “ПОКАНА подмярка 19.1”

 1. Обща оценка +246 , 256 гласа до тук
  Гласуване

  Здравейте,

  Намирам, че Вашата инициатива да се допитате до гражданите на общината за техните желания, виждания и идеи е изключително в духа на това да сме част от една Общност и заедно да творим. Поздравления.

  От името на НЧ „Христо Ботев – 1884“ – гр. Ботевград бих искала да направя предложение за ремонт, доизграждане и оборудване на зала. Тя се намира отпред на втория етаж на читалището. Резмерите й са 10 / 12,4м.

  Залата ще се използва за репетиции, мероприятия, творчески срещи, кафе – театри, семинари и други.

  Както знаете Читалището е място, което обединява, дава възможност да се изявява креативната същност на всеки един и пази паметта и традициите ни като общност и народ. Читалището, единствено по рода си в света, е център за окултуряване, изграждане и даване възможност за изява на творческата страна на всеки, който има нужда и желание. Това е място за проява на професионалисти, но и на самодейци. Деца, родители и възрастни. Хората имаме и нужда да се развиваме, споделяме и изразяваме себе си чрез култура, изкуства и творчество.

  Пускането във функция на още една зала, където да се осъществяват репетиции, кнференции, балове, танци, по – малки събития и каквото би позволила капацитета й и фантазията на всички нас, това, скъпи съграждани, ще е още една възможност да обогатяваме вътрешната си социално – културна потребност.

  За да се пусне в експлоатация, залата има нужда от:
  1. Подмяна на подовата настилка с такава от естествени материали със специално покритие с цел осигуряване на безопасност.
  2. Изграждане на подвижна шумоизолираща стена / преграда.
  3. Осветление.
  4. Климатик, който да се използва за отопление и охлаждане.
  5. Оборудване – щори, маси, столове…

  Всяко едно проектно предложение заслужава да бъде реализирано, полезно е и е от обществено значение, така че вярвам, че обединявайки усилията си ще измислим начини да ги реализираме и експлоатираме по възможно най – добрият начин. Понякога е необходимо много малко за нещо голямо…

  Поздрави,
  Надежда 🙂

 2. Обща оценка +58 , 134 гласа до тук
  Гласуване

  Здравейте,
  Искам да предложа в рамките на подмярка 19.1 да се ремонтира и облагороди зоната около чешмата със желязната вода в с.Липница. Ето и по-подробна информация за обекта:
  От малко изворче в землището на Липница блика вода, с изключително богато съдържание на желязо. Мястото е в гориста местност, намиращ се на десет метра от главният път, близо до разклона за Боженица. Има поставена табела дясно от пътя. В съседство е и черния път, по който може да се стигне до пещерите и водопада. За лечебните свойства на тази вода местните хора знаят от векове. Последната история, която се разказва в селото днес, е за местна жителка, която срещнала свой познат и не могла да го познае колко е отслабнал и прежълтял. Човекът се бил отчаял, че нищо не му помага. Тогава му казала да си налива от желязната вода на Липница. Казала му къде е мястото и се разделили. След години го срещнала отново и човекът не можел да й се отблагодари за полезния съвет. Водата е особено полезна при анемии и за хора, които за губили кръв при операции и други медицински интервенции. Много е полезна и при различни кожни проблеми, като псориазис, например. Хората, които са я ползвали, казват, че когато я пиеш, водата трябва да е прясна. Не трябва да е престояла повече от ден. Ако е за кожни проблеми за миене, може и да е престояла по-дълго.
  В селото казват, че през 80-те години на миналия век тогавашната власт в Ботевград е имала намерение да използва и популяризира желязната вода. По нареждане на Димитър Василев/ Мибо/ е направен каптаж. При идването на промените през 1989г. всичко запланувано е изоставено. Направената форма на чешмата представлява квадрат, направен от бетон. Тази форма е напукана. Канала, който отвежда излишната вода е затиснат. През всичките тези години, различни хора с лични средства и усилия са запазили това място.
  Идеята, която предлагам, е, освен да се подмени тялото на чешмата, край този извор да бъде изградено място за отдих и туризъм. Всички предпоставки са на лице. Място се намира на няколко метра от асфалтов път. В съседство е пътека водеща до пещери, водопад и непроучена крепост.

 3. Обща оценка +134 , 202 гласа до тук
  Гласуване

  Едно прекрасно място за прекарване на свободното време е местността Зелин. Благоприятните климатични условия и добрата му локация – само на 2 км от гр. Ботевград и в непосредствена близост до магистрала “Хемус”, го е наложила през годините като подходяща локация за благоустрояване и едно от любимите места на ботевградчани за разходка и почивка.
  Сгушено е в полите на Стара планина сред дървета и разнообразна растителност, а в същото време се намира съвсем близо до града.
  Достъпът до района и възможен и с кола, с колело, тротинетки или пък пеша. Преди години посещението и разходките на това място даваше на хората глътка чист въздух, усещане за свежест и спокойствие и много положителни емоции, незабравими спомени, но днес за жалост то е изоставено и неподдържано.
  Нашият стремеж е да вдъхнем отново живот на този район, да възвърнем неговия облик и там отново да се стане любимо място за почивка на ботевградчани. Място, на което да избягаме от сивото ежедневие, където спокойно може да почетем книга, обезпокоявани само от песента на птиците, където децата ни да играят на воля… Това малко, но китно местенце е дар от природата, което всички ние трябва да ценим и пазим.
  Всеобщо е желанието на хората от града, местността да се изчисти и облагороди за да стане още по-притегателно място за семеен отдих, спорт и детски забавления. Дейностите, които се планират за постигане на тази цел са: 1. Почистване на пътя до местността и района от боклуци, изчистване на паразитната растителност (храсти и трънаци)
  2. Оформяне и обособяване на 3 основни зони:
  2.1. За културни събития и социализация
  2.2. За представяне на местни традиционни занаяти
  2.3. За семеен отдих и спорт
  3. Доставка и монтаж на:
  3.1. преместваема сцена и места за публика
  3.2. дървени къщички за представяне на занаяти, беседки, пейки и маси в зоните за семеен отдих
  3.3. кула за наблюдения
  3.4. детски съоръжения – къщички, катерушки и занимателни детски съоръжения
  Всички съоръжения се планират да са преобладаващо изработени от естествени материали. За дейностите по изграждането има предварително заявен сериозен интерес за доброволен труд от малки и големи, което ще е гаранция за бъдещето опазване и грижа за изграденото по проекта.
  С вдъхването на „живот” на това изоставено и позабравено място, се стремим да постигнем трайно положително въздействие върху околната среда, да подобрим естетичния вид на гр. Ботевград и най-вече да създадем уютно място, което да създава незабравими спомени за нашите деца!

  obsht.plan

  1. Обща оценка +42 , 66 гласа до тук
   Гласуване

   Напълно подкрепям предложената от Павел Георгиев идея за изграждане на нова площадка за стрийт фитнес в ж.к. “Васил Левски”. Крайно време е да се вдъхне надежда на младежкия дух в скромния ни малък град. С осъществяването на идеята, именно тази цел ще бъде изпълнена и ще мотивира много хора да започнат да тренират и да бъдат здрави по един много ползотворен за тях начин- с нови уреди, на открито, в компанията на приятели и познати. Нека се докаже на младите и свежи хора, че градът ни може да бъде едно прекрасно място за живеене, че може да се развива по всички иновативни начини и да се подкрепят актуалните идеи на малкото млади хора, които имат желанието да подобрят града си и се интересуват от неговото развитие. Защото те са младото поколение, те са бъдещето и като част от тях силно вярвам и се надявам, че с правилната упора до себе си ще успеем.

 4. Обща оценка +55 , 73 гласа до тук
  Гласуване

  За мен и 3-те идеи изглеждат супер. Ако има как да се разпределят по 5000 евро на идея ще е най-добре според мен!

 5. Обща оценка +17 , 37 гласа до тук
  Гласуване

  Здравейте, според мен идеята за изграждане на стрийт фитнес площадка в квартал Новия Изток е най-добрата идея ,тъй като е време да стимулираме младите хора да спортуват активно. Както знаем спорта и дисциплината вървят ръка за ръка, а какъв по-добър начин от това да насърчим подрастващите именно към това физическо възпитание от това да им подсигурим спортна база за съответните видове тренировки.
  За това апелирам да подкрепим именно тази идея за нашите деца и тяхното бъдещо развитие.

 6. Обща оценка +14 , 44 гласа до тук
  Гласуване

  Още едно предложение за проект за финансиране – реновиране на хижа “Рудината”.

  Всички обичат планината и чистия въздух, но любимата ни и единствена хижа в родния ботевградски балкан седи занемарена от години. Това не е ли тъжно? Планинари и туристи я подминават, защото и се води слава на “необитаема хижа”, което е много жалко, защото районът е пълен с потенциал за развитие на туризма в община Ботевград.

  Група от доброволци, ентусиасти и любители на планината се събрахме преди няколко месеца с общата цел да помогнем на хижа Рудината да заживее нов живот. Крайната цел е да се отвори ново туристическо дружество, което да стопанисва хижата, да се намери приветлив и дружелюбен хижар, който да посреща гости. Съответно хижата ще бъда отворена за посещения и нощуване, може да се правят различни спортни събития, фестивали и други събития. От няколко години в България насам се наблюдава засилен интерес към планинските маршрути, пешеходния и алтернативния туризъм, особенно при млади хора. Тази тенденция се очаква да се засили през лято 2020 заради вирусната епидемия – хората ще избират по-закътани местенца за почивка, без струпвания на много хора на едно място, с повече възможност за пребиваване на свеж въздух.

  Защо обновяването на хижата трябва да има висок обществен приоритет?

  1. Защото жители на общината ще могат да прекарват повече време в нея, да бъдат по-здрави, да спортуват, да ходят, да се забавляват и социализират. Когато хората правят тези неща се чустват по щастливи, затова смело може да заявим, че работеща и функционираща хижа “Рудината” ще вдигне качеството на живот в община Ботевград. Когато в една община живеят по-щастливи хора, тя процъфтява.

  2. Хижата ще помогне за развитието на туризма в община Ботевград, ще помогне на местната икономика и бизнеси да се развиват. Тук ще идват туристи, които са изкарали парите си в друга община и ще ги харчат в нашата, ще пазаруват от местни магазини, ще се хранят в местни заведения, ще си купят местни продукти като домати от някоя баба и мед и най-вече ще оставят парите си в хижата.

  3. Отваряне на нови работни места – работещ и обслужващ персонал на хижата, придърпване на местни бизнеси, от които ще се зареждат стоки на хижата.

  4. Приучаване на децата от ранна възраст към маршрути в планината, може да се организират училищни качвания на хижата, лагери, излети. Приучени от малки да ходят, децата порастват в едни здрави и спортуващи възрастни, които съответно са опора за една силна държава.

  На о3.06.20, ние, групата от ентусиасти се качихме на хижата и се нагърбихме с нелеката задача да направим първото масивно изчистване на хижата от много години насам. Прилагам малко снимки от преди и след, за да добиете представа за извършените дейности, начинът, по който хижата е била занемарена, количеството отпадъци, което след това един от доброволците извози със собствен транспорт.

  На 27-28.06 предстои ново събиране на хижата. Този път ще съчетаем следващия етап от обновяването – почистване и боядисване на помещенията с празника на самата хижа. Събитието е отворено за всички и е публикувано във Фейсбук:

  https://www.facebook.com/events/3280110818880600/

  Следващите дейности по възобновяване на работата на хижата са установяване на статута на хижата, отваряне на ново туристическо дружество, търсене на финансиране за ремонт, най-вече за електрогенератори, изграждане на столовата наново.

  Снимки преди и след от последното качване може да видите тук -> https://drive.google.com/drive/folders/1q3meYEoS84mLVDrQaZfMJacHC4mTHOgg?usp=sharing

 7. Обща оценка +1 , 15 гласа до тук
  Гласуване

  Крайният срок изтече и според мен е редно да се избере идеята която е най-подкрепяна от жителите на града защото тази платформа е направена точно за това. Идеята за стрийт фитнес е най-подкрепяната с 123 гласа на второ място 88 гласа за местността Чеканица и на 3то място с 49 гласа Желязната вода в село Липница.

  1. Обща оценка +2 , 8 гласа до тук
   Гласуване

   Здравейте, Павел. Ще спазим обявените правила. На заседание на Колективния управителен орган на МИГ Ботевград ще бъдат оценени ползите и конкурентноспособността на първите 5 предложени инициативи с най-висок рейтинг. Подадените предложения са 5, което означава че всички ще бъдат разгледани. Очаквайте имейл с покана за събранието на УС на МИГ Ботевград, което ще ще проведе другата седмица.

 8. Обща оценка +3 , 17 гласа до тук
  Гласуване

  Здравейте! Във връзка с изготвения проект бих искал да кажа, че изграждането на тренировъчно съоръжение в ж.к. Васил Левски (Новия Изток) е най-адекватното и разумно решение, което би могло да се вземе. Основанието, на което се уповавам, е фактът, че в нашия квартал има голям брой трениращи, които виждат в спорта начин на живот. В действителност нашето “съоръжение” вече не може да предложи нормални условия за провеждането на пълноценни тренировъчни дейности. Затова предвидените финансови средства ще бъдат от голяма полза за построяването на спортно съоръжение. Дълбоко съм убеден, че след реализирането на един такъв проект напливът на спортуващи ще бъде значително по-голям, даже ще се създадат предпоставки за провеждане на състезания. Надявам се на ответен отговор! Благодаря Ви предварително!

 9. Обща оценка -1 , 11 гласа до тук
  Гласуване

  Имаме новина! Управителният съвет на МИГ Ботевград определи предложението за изграждане на зона за отдих в местност “Чеканица” за най-подходящо и с най-голям потенциал за успешно кандидатстване по подмярктата, отчитайки всички критерии. Благодарим за съдържателните представяния, огромния ентусиазъм на всички и сериозната заявката за общи действия за развитие на нашия град! Под секрет ще кажа, че за реализирането на всяко едно от предложенията, които отпаднаха, общината има съвсем конкретни планове да подпомогне. Приятна и лека вечер!

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.