Профилактика на канализация и миене на улици

В контекста на чистия въздух и приятната и чиста градска среда, много голяма роля има постоянното чистене и сезонно миене на улиците в града. Похвални са действията на общината за измиване на главните улици около Великден, но смятам че в обхвата на измиването следва да попадне всяка една улица в града, а и в селата. Това би следвало да се прави поне няколко пъти в годината в пролетно-летния период.

Друго нещо от изключителн важност е профилактиката на отводнителната система. Аз лично никога не съм виждал служители на ВиК (които имат и необходимото оборудване) или БКС да правят профилактика на шахтите и отводнителните тръби. Това е особено важно в периода на пролетното миене на улиците, когато въпреки почистването от страна на БКС всичкия пясък и други отпадъци запушват шахтите и тръбите, това се случва и през есента с листопада. Като следствие, при първия дори не особено обилен валеж, улиците се превръщат в реки. Шахтите са запушени, тръбите също, проводимостта а малка и не могат да поемат количеството вода. Това при по-обилен валеж води до материални щести за физически и юридически лица, но дори и опръскването от преминаващите автомобили е достатъчно неприятно изживяване.

Споделяне

4 коментара към “Профилактика на канализация и миене на улици”

 1. Обща оценка +4 , 4 гласа до тук
  Гласуване

  Здравейте,

  Във връзка с поставеното питане, в плана за дейностите на ОП “БКС” Ботевград е заложено през текущата 2020г. да започне поетапно почистване на дъждоприемните шахти. От стартиране дейността на текущото БКС , за зимно почистване не се използва пясък , а само сол, което намалява отападъка навлизащ в шахтите. Въпросната дейност ще бъде възложена на екип от двама души, които ще се занимават целогодишно с възстановяването на хоризонталната пътна маркировка и ще поемат почистването на оттоците във вертикалната им част, тъй като БКС не разполага с техника за почистване на връзката с канализационната система, а и по закон това е задължение на ВиК оператор-а стопанисващ инфраструктурата. С оглед осигуряване на техническата обезпеченост , а именно превозна техника за машините по поддръжка на пътната маркировка се очаква , започването на дейност да е не по-късно от 01.06.2020г.

  “НАРЕДБА № 4 ОТ 14 СЕПТЕМВРИ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ВОДОСНАБДИТЕЛНИТЕ И КАНАЛИЗАЦИОННИТЕ СИСТЕМИ
  Чл. 25. (1) Канализационно отклонение е частта от уличния канал или колектор до ревизионната шахта, която:

  (3) Лицата, които отговарят за чистотата на уличната мрежа, поддържат и почистват дъждоприемните шахти. Операторите на водоснабдителните и канализационните системи поддържат и почистват връзката между дъждоприемната шахта и уличната канализация. ”

  Надявам се информацията да е била достатъчна. В случай на нужда оставам на разположение.

  С уважение,

  Иван Гуленов
  Директор ОП “БКС”Ботевград
  тел.0887585804

  1. Обща оценка +4 , 4 гласа до тук
   Гласуване

   Страхотно, благодаря за изчерпателния отговор. Хората обаче много по-малко ги интересува кое чия отговорност е и един от големите проблеми в държавата ни е постоянното прехвърляне на отговорността от една институция на друга. Това, което ни интересува е да се свърши работа. Сиреч, при проливни дъждове да няма реки по улиците. Ако няма – значи институциите са си свършили работата и всичко е добре, ако има – тогава имам проблем. Това важи за всяка една дейност, а когато аз като гражданин имам проблем, местната власт има проблем, тъй като нейната работа е да решава нашите проблеми (що се касае до градска среда и екология например). Аз в крайна сметка не разбрах, ще се прави ли пълна профилактика на отводнителната система или не? Ще се мият ли всички улици и повече от веднъж в годината ли?

   1. Обща оценка +1 , 1 глас до тук
    Гласуване

    Здравейте,

    Отговора дали ще бъде извършена пълна профилактика или не може да Ви бъде даден от представител на общинска администрация Ботевград. От служителите на БКС ще бъде извършено само това , което е възложено и попада в задълженията ни. Отбелязах, че ние не разполагаме с техниката необходима за пълно ревизиране на канализацията. Относно измиването на града, в момента разполагаме с една водоноска, която е ангажирана с измиването на уличната мрежа и поливането на тревните площи на територията на гр.Ботевград. В дейността е заложено измиване на цялата улична мрежа в урбанизираната част на Ботевград, без вилната зона.В плана за 2020г. са заложени средства на закупуване на втора водоноска , след придобиването на която ще бъде повишена и честотата на измиване.

    С уважение,

    Иван Гуленов

 2. Обща оценка +1 , 1 глас до тук
  Гласуване

  Вчера (10.06.2020) беше пример за това, за което говорех по-рано и причината да повдигна тази тема. Докато ние си говорим и се обясняваме кое отговорност на кого е, улиците са превърнаха в реки…

  Сигурно валежите са доста обилни, но едва ли положението би било същото при адекватна отводнителна система…

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.