Създаване на добри практики за намаляване употребата на пластмасови изделия

Здравейте,

Имам следното запитване, възможно ли е да се направят препоръки / наредба/ нещо на общинско ниво за намаляването употребата на пластмасови продукти?

Или да се организира кръгла маса между граждани,  НПО-та и съответните общински звена с цел дискусия, предложения и намиране на решения?

Както и отваряне на диалог с предложения тук в платформата.

Например в обществените кафе машини, не може ли  вместо пластмасови чашки да се използват картонени и дървени бъркалки?

Също така, възможно ли е да се изгради на същия принцип като “Сърцето за капачки” и “Сърце за кенчета”? И въобще може ли да се изградят пунктове за събиране на различни такива рецеклиращи се отпадаци и средствата от тях да бъдат инвестирани в различни обществени каузи. Каузи, които дори жителите на общината да предлагат и гласуват.

Благодаря!

Поздрави,

Надежда Димитрова.

Споделяне

4 коментара към “Създаване на добри практики за намаляване употребата на пластмасови изделия”

 1. Обща оценка +3 , 3 гласа до тук
  Гласуване

  Виждала съм на хижа Козя Стена нещо като устройство, което компресира бирени кенчета, обаче след това всички си ги слагат в раниците и ги свалят надолу. Реално рециклирането на алуминиеви кенчета е много по-доходоносно от пластмасови капачки, затова идеята за подобна инициатива е добра, много държави имат пунктове за прием на кенчета и едно кенче е около 0,05-0,10 евроцентра, реално много над стойността на това кенче, само и само за да стимулират хората да връщат тези отпадъци за рециклиране.

 2. Обща оценка +4 , 4 гласа до тук
  Гласуване

  Здравейте,

  Досега събираме успешно капачки, а обемът на пластмасовите бутилки, които използваме също е огромен. В тази връзка преди няколко години в Сърбия видях добро решение с големи съдове от телена мрежа във формата на куб и два кръгли отвора за пускане на празни пластмасови бутилки. Ако подкрепите идеята, може да се предвидят средства за изработка/покупка на подобни съдове и поставянето им на няколко възлови места в Ботевград и селата.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.