Малките неща, които могат да помогнат за решаване на големия проблем с пластмасата

free of plastic environment

Пластмасовите боклуци са навсякъде. Изхвърлени бутилки, капачки, вилички, сламки, чашки и всякакви подобни. Проблемът доста надхвърля рамките на това, че просто е грозно да го гледаш и неприятно  да дишаш зловонните миризми около него.

Безразборно изхвърлената пластмаса отделя токсини, които замърсяват почвите и водите. Неправилното горене на отпадъци, гуми, дрехи и мебели води до образуване на фини прахови частици и отровни газове, които вдишваме. Заедно със замърсяването от автомобилите, тези погрешни практики увеличават риска от тежки заболявания като алергии, астма и рак.

Нарушаването на естествената среда на живот влияе негативно и на флората и фауната. Погрешка някои животни изяждат пластмасови парчета, което има фатални за тях последствия.

Ежедневната употреба на пластмасови изделия за съхраняване и опаковане на храни и напитки, както и консумацията на животни и растения, които са отровени с тях, силно вредят на човешкия организъм.

Тъй като пластмасата се произвежда предимно от нефтени продукти и е слабоустойчива на мазнини и високи температури, при неправилното ѝ използване с времето се отделят токсични вещества като тежки метали, Бисфенол А, Бисфенол Б и други. Понякога могат да се развият и бактерии.

Според официално становище на Съда на ЕС от 11 юли 2019г. Бисфенол А може да причини репродуктивни проблеми. Той е отговорен за заболявания на сърцето, черния дроб, диабет, неправилно развитие на мозъка и хормоналната система при децата.

Още по-лошото е, че проблемът нараства. Въпреки увеличаването на процента рециклирана пластмаса, все още употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба е ужасяващо голяма.

Осъзнаването на злините от безразборното използване и изхвърляне на пластмаса провокира създаването на неформалната гражданска инициатива „Обичам да ми е чисто!“. Ние вярваме, че всеки човек има свободата, но и отговорността да прави своите ежедневни избори и малки стъпки към по-добър начин на живот. Основната ни цел е разпространяването на брошура с кратка информация относно вредите от пластмасата и най-лесните начини да намалим употребата ѝ.

В брошурата ни и в специално създадената за целта фейсбук страница даваме информация за мащаба на проблема и за малките неща в ежедневието си, с които можем да намалим употребата на пластмаса. Тези съвети – да отказваме найлоновите торбички в супермаркета, да не си взимаме пластмасови продукти за еднократна употреба и много други, са достъпни за малки и големи.

Надяваме се да достигнем до максимален брой хора с призива си да използваме по-малко пластмасови продукти. Защото всяка малка помощ и стъпка в правилната посока е начин да се справим заедно с големия проблем!

Споделяне

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.