Хижа Рудината

Съществува ли някакъв план за развитие на маршрутите около хижа Рудината и самата хижа? В момента тя е в окаяно състояние, а е част от маршрута Ком-Емине, може би най-лошо поддържания участък от него. Повечето от туристите, които минават Ком-Емине си правят маршрутите по такъв начин, че да не се налагат да спят на тази хижа. Нейното ремонтиране и добра поддръжка не само ще допринесат за общината и жителите на този град, но и всички туристи, които минават маршрута, които не са малко и не са само българи.

 

Споделяне

6 коментара към “Хижа Рудината”

 1. Обща оценка +7 , 9 гласа до тук
  Гласуване

  Предстои обхождане, проучване, картографиране и разчистване на всички маршрути на територията на община Ботевград. Не може да се даде точно време за изпълнение на тези задачи, но има план за действие и той ще бъде изпълнен.

 2. Обща оценка +6 , 8 гласа до тук
  Гласуване

  Хижа Рудината е с акт за държавно публична собственост. Български туристически съюз я е отдал за стопанисване на ТД “Венеца 1905” – Ботевград с договор от 2010г. След разговор със секретаря на дружеството стана ясно, че има само настанил се хижар. ТД “Венеца 1905” ще свика заседание, на което да си обсъдят организационните проблеми и да решат какво и как ще предприемат по отношение на хижата. Очакваме от тях да ни информират за намеренията си и ако има нужда общината ще съдейства. Има идея да се възобнови празника на Рудината на 26 юни. Ще информирам своевременно при развитие на случая.

 3. Обща оценка +8 , 8 гласа до тук
  Гласуване

  Към момента група от 10 човека – млади хора, завърнали се в родния си град, сме предприели стъпки по установяване правната фактическа обстановка с хижа “Рудината”, с цел създаване на проекто-предложение за нейното съживяване, посредством конкретни стъпки, които включват:

  1. Установяване на контакт с настоящите членове на УС на ТД “Венеца” и предложение към тях за включване на нови, млади, будни и активни членове – всички, които знаем как и можем да трансфомираме самото дружество в работещо такова, предвид факта, че до момента то не е извършвало никаква дейност след регистрацията му през 2010 г.

  2. Създаване на проектно предложение за развитие освен на самото дружество, така и на хижата, където да се включат всички, които имат желание за работа, както и конкретни предложения.

  3. Създаване на мрежа от хора, проекти и партньори, чиято цел е заЕдност и споделеност по пътя за възстановяване на хижата. И на идеи, и проекти, свързани с туризма в Ботевград.

  След проведени срещи и разговори с представители на БТС (Български Туристически Съюз), Община Ботевград и местни жители, установихме контакт с настоящите представители на Управителния съвет на Туристическо Дружество “Венеца”. Всъщност това е дружеството, което по документи стопанисва хижата на основание горецитирания в коментарите договор за стопансиване и управление от 2010 г. Предстои среща с тях, за да предложим нова визия и план за действие както за самото дружество, така и за хижата.

  След провеждане на среща с тях и в случай на желание за приемане на нови членове, както и нов проект за стартиране на дейност на самото дружество, което ние ще предложим, зависят следващите ни стъпки. В случай, че нямаме съгласие и желание за промяна, сме подготвили и план Б.

  Всички, които имат желание за работа и споделят общата ни мисия по възстановяване на родната ни хижа, са добре дошли. ЗаЕдно можем много. Колкото повече – толкова повече. И защото е дошло време, в което имаме нужда от будност и пример с лични действия.

  Оставам на разположение за продължение на този диалог по всяко време.

  Искрено Ваша: Цветина Петкова – petkovatsvetina6@gmail.com

 4. Обща оценка +8 , 8 гласа до тук
  Гласуване

  Поздравления за Цветина и будните и съмишленици за тази идея – сигурен съм, че ще се реализира успешно. Общината ни има нужда от работещи хижи с добра инфраструктура и в тази връзка Община Ботевград има готовност да окаже необходимата институционална и финансова подкрепа.

 5. Обща оценка +6 , 6 гласа до тук
  Гласуване

  Последни новини – възобновява се работата на туристическото дружество “Венец”, което е стопанисвало и ще продължава да стопанисва хижата. На 06.04, понеделник ще се състои обществена среща, в която ще се приемат нови членове на дружеството и ще се избира нов управителен съвет, всички, които са заинтересовани от каузата “хижа Рудината” са добре дошли.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.