Хижа Рудината

Съществува ли някакъв план за развитие на маршрутите около хижа Рудината и самата хижа? В момента тя е в окаяно състояние, а е част от маршрута Ком-Емине, може би най-лошо поддържания участък от него. Повечето от туристите, които минават Ком-Емине си правят маршрутите по такъв начин, че да не се налагат да спят на тази хижа. Нейното ремонтиране и добра поддръжка не само ще допринесат за общината и жителите на този град, но и всички туристи, които минават маршрута, които не са малко и не са само българи.

 

Споделяне

6 коментара към “Хижа Рудината”

 1. Обща оценка +7 , 9 гласа до тук
  Гласуване

  Предстои обхождане, проучване, картографиране и разчистване на всички маршрути на територията на община Ботевград. Не може да се даде точно време за изпълнение на тези задачи, но има план за действие и той ще бъде изпълнен.

 2. Обща оценка +6 , 8 гласа до тук
  Гласуване

  Хижа Рудината е с акт за държавно публична собственост. Български туристически съюз я е отдал за стопанисване на ТД „Венеца 1905“ – Ботевград с договор от 2010г. След разговор със секретаря на дружеството стана ясно, че има само настанил се хижар. ТД „Венеца 1905“ ще свика заседание, на което да си обсъдят организационните проблеми и да решат какво и как ще предприемат по отношение на хижата. Очакваме от тях да ни информират за намеренията си и ако има нужда общината ще съдейства. Има идея да се възобнови празника на Рудината на 26 юни. Ще информирам своевременно при развитие на случая.

 3. Обща оценка +8 , 8 гласа до тук
  Гласуване

  Към момента група от 10 човека – млади хора, завърнали се в родния си град, сме предприели стъпки по установяване правната фактическа обстановка с хижа „Рудината“, с цел създаване на проекто-предложение за нейното съживяване, посредством конкретни стъпки, които включват:

  1. Установяване на контакт с настоящите членове на УС на ТД „Венеца“ и предложение към тях за включване на нови, млади, будни и активни членове – всички, които знаем как и можем да трансфомираме самото дружество в работещо такова, предвид факта, че до момента то не е извършвало никаква дейност след регистрацията му през 2010 г.

  2. Създаване на проектно предложение за развитие освен на самото дружество, така и на хижата, където да се включат всички, които имат желание за работа, както и конкретни предложения.

  3. Създаване на мрежа от хора, проекти и партньори, чиято цел е заЕдност и споделеност по пътя за възстановяване на хижата. И на идеи, и проекти, свързани с туризма в Ботевград.

  След проведени срещи и разговори с представители на БТС (Български Туристически Съюз), Община Ботевград и местни жители, установихме контакт с настоящите представители на Управителния съвет на Туристическо Дружество „Венеца“. Всъщност това е дружеството, което по документи стопанисва хижата на основание горецитирания в коментарите договор за стопансиване и управление от 2010 г. Предстои среща с тях, за да предложим нова визия и план за действие както за самото дружество, така и за хижата.

  След провеждане на среща с тях и в случай на желание за приемане на нови членове, както и нов проект за стартиране на дейност на самото дружество, което ние ще предложим, зависят следващите ни стъпки. В случай, че нямаме съгласие и желание за промяна, сме подготвили и план Б.

  Всички, които имат желание за работа и споделят общата ни мисия по възстановяване на родната ни хижа, са добре дошли. ЗаЕдно можем много. Колкото повече – толкова повече. И защото е дошло време, в което имаме нужда от будност и пример с лични действия.

  Оставам на разположение за продължение на този диалог по всяко време.

  Искрено Ваша: Цветина Петкова – petkovatsvetina6@gmail.com

 4. Обща оценка +8 , 8 гласа до тук
  Гласуване

  Поздравления за Цветина и будните и съмишленици за тази идея – сигурен съм, че ще се реализира успешно. Общината ни има нужда от работещи хижи с добра инфраструктура и в тази връзка Община Ботевград има готовност да окаже необходимата институционална и финансова подкрепа.

 5. Обща оценка +6 , 6 гласа до тук
  Гласуване

  Последни новини – възобновява се работата на туристическото дружество „Венец“, което е стопанисвало и ще продължава да стопанисва хижата. На 06.04, понеделник ще се състои обществена среща, в която ще се приемат нови членове на дружеството и ще се избира нов управителен съвет, всички, които са заинтересовани от каузата „хижа Рудината“ са добре дошли.

Вашият коментар