Ремонт на чешмата на бул. Цар Освободител (срещу сариевския блок)

Здравейте активисти! Предлагам да организираме ремонт на чешмата срещу сариевския блок.

Защо:
 1. Това е евтина и лесна за постигане цел.
 2. Ще ни даде възможност да усетим на практика как работи приложението.
 3. Чешмата има нужда от ремонт.
 4. Намира се на много видно място и лошото и състояние говори лошо и за хората, които я ползват.
 5. Доста хора я ползват.
Моята идея:
 1. Да се почисти.
 2. Да се поправят счупените плочи и чучурите (включително и този да пиене, ако въобще някой си спомня че има такъв 🙂 )
 3. Да се поправят пейките около чешмата.
 4. Да се освети.
 5. Да се постави видео наблюдение и информационна табела, която да оповестява за това. Целта е да се намалят вандалските прояви.

Споделяне

Автор: Гош

Програмирам, свиря, пея, спортувам, домоуправителствам и управителствам.

19 коментара към “Ремонт на чешмата на бул. Цар Освободител (срещу сариевския блок)”

 1. Обща оценка +6 , 6 гласа до тук
  Гласуване

  Може това да бъде първата инициатива в платформата. Когато се публикува събитие, има възможност да се поставят детайли като дата и час, за да се направи организацията между хората. Аз живея в района и съм “за”. Чешмата е публично благо, което се ползва от голям брой хора, затова е редно да е в добро състояние и приличен вид.

 2. Обща оценка +4 , 4 гласа до тук
  Гласуване

  Хубаво ще е да привлечем младежи от близките квартали да помогнат. Те, въпреки стереотипите за днешните млади хора, струва ми се винаги са готови с радост да се включат.

 3. Обща оценка +3 , 5 гласа до тук
  Гласуване

  Аз също бих се включила, идеята е много добра. Според мен, по-добре да пренесете идеята във фейсбук групата, тук все още платформата се разработва, и много хора не се рестартират

 4. Обща оценка +3 , 3 гласа до тук
  Гласуване

  Как ви се струва като за начало да пуснем една подписка, в която да видим колко хора биха подкрепили идеята за възтановяване на чешмата и същевременно да популяризираме zabotevgrad.eu. Подписката да я пуснем в общината, като много държа предварително да направим проучване колко пари ще ни струва този ремонт като на частни лица. Това е много важно да се знае, защото има ,спекулации че когато се работи за държавни поръчки, потъват едни пари.

 5. Обща оценка +3 , 3 гласа до тук
  Гласуване

  https://docs.google.com/document/d/1mk_5EYckDzDqCQbzvAXfRUhIyoDaBEfU1ZebDrvM4lQ/edit?usp=sharing
  Предложение – Теглете, принтирайте и събирайте. След като ги съберем, можем да напишем придружително писмо и да ги входираме в общината 🙂

 6. Обща оценка +5 , 5 гласа до тук
  Гласуване

  Приветствам идеята ти, Георги! Идеята е много интересна и полезна. Предлагам тя да се развие и разшири, така че да дадем „живот“ на всички чешми в Ботевград. За целта отправям предложения към всички граждани:

  1. да локализират на картата мястото на чешма в района, в който живеят, и да я представят със снимки/текст с описание;
  2. да се обърнем за съдействие от специалисти (от БКС или общината), които на място да проверят състоянието на всяка една от чешмите и заедно с участието на граждани да бъде направен малък идеен проект на необходимите ремонтни дейност с КСС;
  3. проектът за всяка една от чешмите да бъде представен в платформата и социалните медии за информация на граждани. Граждани, фирми, др. в района на чешмата да декларират своето доброволно участие с труд, материали, др.;
  4. да бъдат поканени съответните институции (БКС, община, фирми) за включване и подкрепа на инициативата.
  5. На база заявения принос от граждани, фирми и институции, да се разработи предложение към Общинския съвет за отпускане на необходимите средства.

  Ако се обединим, ремонтираме и опазим чешмите от вандалска намеса, ще бъде полезно за гражданите и ще се заговори отново за Ботевград като “град на чешмите”.

 7. Обща оценка +5 , 5 гласа до тук
  Гласуване

  Идеята е добра и с удоволствие ще се включим с доброволен труд ,нека наистина се да се случват нещата, за да се тръгне от някъде . Искам само да обърна внимание, че не е само тази чешма за ремонт почти всички чешми в града са в подобно,кото тази срещу “Сариевкия” блок ,така че предлагам да се огледат всички чешми в града, да се направят необходимите разчети, колко и какви материали ще са необходими, след което да се направи официално предложение до общината от където да го възложат за изпълниние на ОП БКС да се осигурят материалите и ние тогава да се включим с доброволен труд и така след предварително изготвен график да се започне с обновяването на чешмите в града .

 8. Обща оценка +4 , 4 гласа до тук
  Гласуване

  Здравейте във връзка с идеята за ремонтиране на чешмите в Ботевград Ви насочвам вниманието към чешмата в квартал “Васил Левски” на ъгъла срещу бистро “Приятели”или както повечето го знаят “При Моряка” . Прилагам снимков материал, от който става ясно за моментното състояние на чешмата и е очевадно, че де нуждае от сериозен ремонт .Вижда се,че част от облицовъчните плочи липсват, както и липсата на час от дървената час от пейките от страни на чешмата, пристъпвайки към чешмата се забелязва,че плочите под краката ни също липсват,а тези които са там са разлепени. При една сериозна организация съм сигурен,че чешмата може да стане едно приятно кътче,което да се ползва от всички нас по предназначение и с настроение .

 9. Обща оценка +3 , 3 гласа до тук
  Гласуване

  Нека ремонтираме всички чешми, но да не забравяме и да ги подобрим. На много места липсват чучури, от които можем да се напием без да заемаме страшно неудобни йога пози. Зимата, когато температурата падне под 0 градуса и чешмата е спряла, има риск от замръзване. Това също трябва да го предвидим. Мисля че само ремонтирането няма да е достатъчно. Благодаря ви!

  1. Обща оценка +5 , 5 гласа до тук
   Гласуване

   Много хубава идея! Нека подпомогнем да стане реалност и повлече към подмладяване на всички останали чешмички в града! Ето и една друга чешмичка, която има нужда от ремонт – жк “Васил Левски” (новият Изток).

 10. Обща оценка +4 , 4 гласа до тук
  Гласуване

  Здравейте!
  Приветствам и подкрепям така създадената инициатива, в която с удоволствие се включвам.
  Искам да ви запозная с подобен проблем за чешма или шадраван в окаяно състояние, от която се възползват много граждани на Ботевград. Най-вече деца, които са нашето богатство и бъдеще. И с нашето бездействие застрашаваме живота и здравето им, използвайки чешма , която е в окаяно състояние и крие риск за здравето им.
  Става въпрос за чешма намираща се на бул. „България“ №6, срещу Пощенска банка.
  От няколко години работя в този район и съм свидетел на случващото се около чешмата.
  Чешмата се състои от две корита и два чучура. Едното корито и чучур никога не съм виждала да работят. Другото корито е запушено и пълно с мръсна вода. Чучур няма, но вода тече и пълни коритото.
  Работещите граждани около чешмата многократно се опитваме да я отпушваме, почистваме, поставяме чучур от приспособен от нас маркуч. Но някой си харесва приспособлението и редовно го прибира.
  Няколкократно съм алармирала службата за „Общественост сигурност и ред“ , която е изпращала работници своевременно. Поставян е месингов чучур, който някой отново взема.
  Чешмата се нуждае от основен ремонт- отпушване, изработване на по-широк отвор за изтичане на отпадната водата, поставяне на чучури, които трудно да бъдат вземани от недоброжелатели.
  Както казва Радостина Вутева, „Чешмата е публично благо, което се ползва от голям брой хора“ и нека всички обединим усилия за поддържането им в добър вид.

 11. Обща оценка +3 , 3 гласа до тук
  Гласуване

  Привет от екипа на платформата! Има развитие на инициативата за възстановяване на чешмите в града. Днес се състоя среща със зам.-кмет по строителството г-н Цветков, зам.-кметът по икономически въпроси – г-н Борисов, директорът на БКС Иван Гуленов и нашия екип. Разгледаха се предложенията на гражданите за конкретни чешми, които да се ремонтират. Беше коментиран въпроса с вандалските прояви и многократните ремонти на определени чешми. Представителите на общината и БКС предлагат първоначално да бъде внесено предложение до ОбС Ботевград да бъдат отпуснати средства за ремонт на 3 чешми – тази на ОУ “В.Левски”, кв. “Васил Левски” и чешмата на площад 20 като последната да бъде изцяло подменена с нова. Въпросът за това какъв тип чешма да се постави, е отворен към гражданите за предложения. Можете да пускате снимки тук.

 12. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
  Гласуване

  Привет!
  Както беше обещано, екипът на БКС направи обследване на нужните ремонти на две от зелинските чешми в града – в кв. “Васил Левски” и тази на ОУ “В.Левски”. Пускам тук КСС-то. Предстои да внесем предложение до Общински съвет за гласуване на средства за ремонта. Третата чешма, за която имаме уговорка с общината да бъде подменена с нова, се намира на Площад 20. Идеята за това как да изглежда чешмата предложиха да дойде от нас, гражданите. Публикувайте тук чешми, които ви харесат. Трябва да сме активни по подобни теми, защото гражданите създават града.

  kss-cheshmi – 2 br.

 13. Обща оценка +1 , 1 глас до тук
  Гласуване

  Привет на всички! Бих искала да ви информирам, че предложението за поетапно реновиране на градските чешми е входирано за разглеждане от Общински съвет Ботевград на следващата редовна сесия я края на април. Ще следим развръзката!

 14. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
  Гласуване

  С единодушно решение на Общинския съвет от 30 април Община Ботевград ще отпусне 2 000 лева от собствени приходи за ремонт и облагородяване на две чешми – в ЖК „Васил Левски“ и на ул. „Любен Каравелов“ – при ОУ „Васил Левски“, и за подновяване на чешмата на пл. „Дико Илиев“.
  По време на обсъждането на докладната зам.-кметът Борис Борисов разясни, че към нея са били предложени оферти за батерии със сензори, които да бъдат монтирани на чешмите, но те не са особено подходящи с оглед бързото им повреждане.
  Очакваме в най-бързи срокове да стартира реализирането на ремонта!

 15. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
  Гласуване

  С удоволствие публикувам снимка на първата чешма, ремонтиран в резултат на желанието и общите действия на група активни хора, които поискаха това в тази платформата и го предложиха на Общински съвет Ботевград. Резултатите ще се толкова по-добри, колкото по-взискателни и активни сме като жители.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.