Въпрос за енергийната ефективност

Споделям тук линк към статия, в която се обявяват данни за доклад на неправителствената организация “ЕнЕфект”, в който става ясно, че страната ни е на челно място в списъка със страни по процент на граждани, които не успяват да покриват разходите си за нормално, комфортно, здравословно отопление. И в Ботевград са немалко хората, които спадат към тази категория Като фактор се посочват ниски доходи, високи цени на енергията и лошите енергийни качества на сградите. Ето новината: https://www.duma.bg/parvi-sme-v-evropa-po-energiyna-bednost-n200975

Резултатите от доклада сочат, че решението, което може да доведе до устойчиви дългосрочни ефекти, е дълбокото енергийно ефективно обновяване и поддръжката на жилищните сгради.

Доста сгради, жилищни и обществени, бяха санирани през последните години в Ботевград. Някой знае ли къде в общинска администрация хората от града могат да получат повече информация за необходимите процедури и документи за саниране на жилищните си сгради?

 

Споделяне

2 коментара към “Въпрос за енергийната ефективност”

 1. Обща оценка +1 , 1 глас до тук
  Гласуване

  Информация за програмите за саниране можете да вземете от общината и от сайта на общината. Но реално по-големия проблем относно санирането е и основния проблем на българите – обществото.
  Блока има нужда от саниране, разбира се защото е стар и грозен, неподдържан и мръсен. Но по-голямата част от живеещите в него са сменили дограмата на апартамента и са направили изолация. Тези хора смятат че нужда от саниране няма. На тех не им е ясно какво е това термо мост и как студа и жегата се просмуква от неизолираните части на блока и пак стига до тях. Не им е ясно и не ги интересува, че санирането включва още много допълнителни “екстри” без да се плаща. На практика най-големия проблем в процедурата за саниране е събирането на подписи.
  Бих искал да е обратно. Общината решава кои блокове трябва да се санират и събира подписка от хората, които не искат да се санират. Тогава усвояването на европейските средства ще е по-бързо и по-лесно и без много нерви.

 2. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
  Гласуване

  Аз също чувам за случаи, в които не може да се стигне до съгласие в блока, въпреки желанието на мнозинството от хората, защото на тези, които отказват да подпишат, не им е ясно всъщност какви са ползите, включително за самите тях, и не им е ясно какво включва и колко ще струва самото саниране. Тогава, мисля аз, на първо време е нужна широка разяснителна кампания, която да обясни на всички ползите от санирането.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.