За правото да дишаме чист въздух в Ботевград

Преди предстоящия зимен сезон, бих искала да отворя темата за качеството на въздуха, който дишаме през зимните месеци в Ботевград и по-конкретно да дам предложение за това какви мерки бихме могли да предприемем като граждани на общината, вземайки пример от София. За мен, като родител, темата е от изключителна важност. Водя на градина децата си в района на ж.к.Саранск и през зимата въздухът в този район е изключително замърсен.

Миналата година големите градове в България  превишиха с повече от 8 пъти допустимите за здравето ни нива на мръсен въздух, но малките градове, в които твърдото гориво и повишения трафик са не по-малко разпространени, не остават по-назад  в класацията.

Ето какво се случва по темата в София преди около две години. Движението “Група за чист въздух” завеждат колективен иск срещу Столична община, заради липсата на адекватни мерки за борба с прекалено мръсния въздух в София, в следствие на който Софийският градски съд (СГС) задължава общината да предприеме привременни мерки: машинно миене на основните улици два пъти месечно от май до септември, а през останалата част от годината – веднъж месечно. Местната власт трябва да представи на съда и план за изграждане на допълнителни велоалеи, включително от крайните квартали до центъра на града.

Смятам, че тези мерки са логични за всяка една община, дори преди да се повишат нивата на замърсяване над нормите,  както и предоставянето на актуална и надеждна информация за замърсяването, която да е леснодостъпна за гражданите. Вие какво мислите?

Резултат с изображение за ботевград мръсен въздух

Споделяне

5 коментара към “За правото да дишаме чист въздух в Ботевград”

 1. Обща оценка +8 , 8 гласа до тук
  Гласуване

  Нужно е първо да се определят замърсителите на въздуха в града. Такива според мен са :
  1. На първо място домакинствата утопляващи се на твърди горива.
  2. Автомобилите.
  Но има и един друг источник на замърсяване на въздуха, за който не се говори много официално. От време на време в града се носи миризма на развалини, ферментация или нещо подобно. Много от гражданите знаят за тази миризма, сигнализират на органите и нещата си остават както са си.

  1. Обща оценка +4 , 4 гласа до тук
   Гласуване

   Съгласен съм, че на първо място трябва да се определи кой е най-големия замърсител на въздуха в града. Логично това да са отопляващите се на твърди горива, но според мен по отношение на този проблем най-трудно може да се въздейства. Не може да се забрани на хората да се отопляват по-този начин. Трябва да има законови промени, които да спират или ограничават ползването на такъв тим отопление, но това на този етап не би съответствал на реалната житейска ситуация на българина. Същото се отнася и за автомобилите – би било добре да се спрат от движение по-старите и замърсяващи въздуха автомобили. В София се опитват да откажат хората от старите автомобили като вдигат данъка за същите. Всички нововъведения трябва да отговарят на реалната ситуация в държавата. Европейските модели, за да са приложими в България, трябва да имат възможност да се реализират в България, а не просто да се използват, а пък каквото стане.

 2. Обща оценка +4 , 4 гласа до тук
  Гласуване

  Здравейте,

  От няколко месеца в Ботевград действа измервателен уред за мониторинг в реално време на концентрацията на фините прахови частици (ФПЧ) във въздуха. Той е монтиран на терасата на НЧ „Христо Ботев 1884“.

  Освен за ФПЧ, сензорите на уреда следят и още няколко параметри на въздуха – температура, относителна влажност, атмосферно налягане, въглероден оксид, сероводород и други.

  Тъй като измервателният уред в момента работи в тестови режим, данните от неговите измервания не се публикуват в интернет. При евентуално закупуване на такава измервателна станция, освен онлайн, общинското ръководство предвижда данните да могат да се следят в реално време и на светлинно табло, монтирано на сградата на общината.

  Повече информация тук:
  https://videos.botevgrad.com/view/24875/Ured-izmerva-koncentraciyata-na-finite-prahovi-chastici-vav-vazduha-na-Botevgrad/

 3. Обща оценка +5 , 5 гласа до тук
  Гласуване

  Преди няколко месеца инсталирах една от трите станции, част от мрежата на AriBgInfo в Ботевград. Това, което ми направи впечатление е, че действително през зимните месеци нивото на ФПЧ доста често превишава нормите, особено в по-студените дни. Обвързвам го директно с отоплението на твърдо гориво, тъй като не мисля, че в Ботевград трафика е толкова натоварен.

  Със сигурност общината може да предприеме мерки в тази насока. Ето и някои идеи:
  1. Чрез газоразпределителното дружеството, на което е принципал, да проведе активна кампания, в която се обясняват ползите от това хората да заменят твърдото гориво с природна газ;
  2. В София се реализира кампания за по-ниско замърсяващи отоплителни инсталации на твърдо гориво, подобен проект би могъл да бъде разработен и в Ботевград, така че хората, които държат да се отопляват на твърдо гориво, да получат безвъзмезно инсталация (печка), генерираща по-ниски емисии;
  3. Строг контрол и сигнализиране на компетентните институции във връзка с отделяне на вредни газове от индустрията.

  Всичко това са мерки, по които общината може да работи, а това би довело до промяна в здравния статус на местното население в дългосрочен план.

 4. Обща оценка +4 , 4 гласа до тук
  Гласуване

  Много добри наблюдения и коментари! Ботевград е котловина и зимно време се получава страшен застой на въздушните маси . Мъгла и дим пада в ниското, а отгоре е слънчево. Ветрове няма. Пневмонии и особено бронхити са типични през зимата. Въпроса ми е следния – Може да ви се вижда странно, но ако съседът ви гори боклуци,гуми,пластмаси и коминът му пуши като крематориум, вие нищо не можете да направите! Казвам го от опит – досега и ние и съседите се обждаме на обществен ред защото къщата до нас задимва целия квартал. Казват че нищо не могат да направят – ГОРЕНЕТО СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА В ЧАСТЕН ИМОТ, А НЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ПРОСТРАНСТВА и те са безсилни да го прекратят. Та въпроса ми е , ако някой ни трови как да го спрем така, че да има ефект? Отчитането на завишени стойности не ни решава проблема. Дайте механизъм за решения!

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.